Barový slovníček - Co a proč si u nás objednat?

12.07.2024

Náš bar disponuje obstojně širokou nabídkou destilátů. Některé nejsou tak známé (neprávem), proto jsem připravil následující přehled včetně popisů. Seznamte se, ať víte, co vyzkoušet, při vaší příští návštěvě.

Destiláty

Italicus Rosolio di Bergamotto

Jemná kombinace římského heřmánku z oblasti Lazio, levandule, hořce, žluté růže a meduňky ze severní Itálie se macerují několik dní a poté se míchají s esenciálními oleji kalábrijského bergamotu a sicilského citronu.

Jedinečný likér je perfektní samotný na ledu, jako přípitek, Spritz s proseccem, nebo long drink s tonikem.

Becherovka Cordial

Tradiční Becher se neomezuje pouze na tradiční a uznávaný Original. Stejně kvalitně si pochutnáte také na prémiovém likéru Cordial, který se do sklenek s radostí nalévá už od roku 1910.

Svůj jedinečný charakter získává díky kombinaci bílého vína a extraktu z lipového květu. je jemňoučký, má medovou barvu a sladkou chuť.

Persiko

Příjemně nasládlý mandlový likér z tradiční palírny U Zeleného stromu stojí na velejemném vinném ethanolu z Francie. Ten dal téhle dobrotě dokonale sametově hebkou chuť a posunul tradiční mandlovici o několik řádů výš.

Výraznou chuť mandlí si vychutnáte jen tak při pokojové teplotě, jako doprovod k dezertům nebo třeba k velmi zajímavému dochucení odpolední kávy. Napijte se na parádně hořkosladký život.

Godet Pearadise Poire au Cognac

Tento výjimečný nápoj se vyrábí v omezeném množství spojením velmi jemného koňaku s likérem ze tří pečlivě vybraných odrůd sladkých hrušek. Po smíchání likér dále dozrává půl roku v dubových sudech.Nejlépe se vychutná na ledu, jako digestiv ke kávě, nebo jako vynikající doplněk long drinků či koktejlů.

Gin Icelandic Eagle

Podle dávných legend má Island čtyři strážce: býka, skalního obra, orla a draka. Právě orel je patronem islandského ginu a dává mu svou sílu. Chuť a vůně jsou ovlivněny vulkanickým původem použitých bylin. Kvalitu zvyšuje voda z islandských pramenů.

Ve vůni je Eagle mírně zemitý, připomíná kořeny bylin, následuje výrazný jalovec s citrusy a tóny pepře. V chuti je výrazně zemitý, jalovec doplňuje zázvor a bylinky. Závěr s mírným likérovým nádechem.

Destiláty Baron Hildprandt

Ovocné speciality jsou vyrobeny z kvalitního ovoce z jižních Čech. Vyrábí se v historické palírně v Blatné pod dohledem mistra destilatéra Václava Šitnera. Vznikají kombinací 3x destilovaného rok stařeného destilátu, lihu, vody a extraktu ze sušeného ovoce. Výsledný blend se dostařuje po dobu 2-3 měsíců v sudech po destilátech. Získávají tak intenzivní vůni a chuť.

V nabídce naleznete varianty z třešní, hrušek a švestek.

Rumy

Capitan Bucanero Williams rum elixir

Využití delikátní hruškové varianty rumu Bucanero je velmi podobné, jako u Capitan Bucanero Elixir, tedy přímá konzumace nebo s ledem. Výborný je také jako digestiv, nebo na přípravu studených i teplých koktejlů.

Espero Elixir

Vynikající směs Dominikánských rumů, zrající v procesu solera 7 až 12 let s jemnou infuzí macerátu rozinek. Po přivonění ucítíte stařený rum a jemné tóny pomeranče s nádechem medu a rozinek. Chuť je pak měkká, plná, intenzivní a krásně sladká.

Espero Reserva Balboa

Jeho bohatá vůně odhaluje tóny exotického ovoce, grilovaného kokosu, sušených hroznů, a dřevité vanilky, velmi svěží a ovocný rum. Ron Espero Reserva Balboa je blend různých rumů z Dominikánské republiky & Barbados. Zrál v bourbonových sudech v Karibiku a poté, po dobu až jednoho roku, ve francouzských dubových sudech po velmi starých nikaragujských rumech. Perfektně vyvážený, není výrazně sladký, ani suchý.

Pearl Of Mauritius

Rum z Indického oceánu Vás okouzlí směsí lokálních surovin. Příjemně nasládlá chuť odhaluje koření v podobě vanilky, dále se rozvolňuje tropické ovoce, pečené ořechy, čokoláda a kardamom.

Merser&Co Double Barrel Rum

Destilováno v Karibiku, vyrobeno v Londýně. Mix rumů z Jamajky, Barbadosu a Dominikánské republiky, které zrály 12 let a poté. Po smíchání pak výsledná směs zrála ještě dalšího půl roku v malých sudech - proto "Double Barrel". Ve vůni najdete krásné tóny vanilky s výraznou notou tropického ovoce a nádechem toastu, oříšků a dubového sudu. V chuti je uhlazený a kopíruje charakter vůně. Suchý a příjemně tvrdý.

Santos Dumont XO Elixir

Zraje v sudech po bourbonu a je stařený v sudech po sherry Pedro Ximenez. Jemnou chuť, ovocné tóny a dlouhý sametový závěr skvěle doplňuje jemný mandlový nádech v chuti.

Santos Dumont XO Palmira

Směs melasových rumů ze západní Indie, Střední Ameriky a cachaca z Brazílie voní po meruňkách, tabáku, medu a zralém ovoci. V příjemné a delikátní chuti převládají tóny sladkého dubu, tropického ovoce, rozinek a hroznů. Lehký a vytrvalý závěr hraje náznaky medu a tabáku.

The Chairman's Reserve The Forgotten Casks

Bohatý, suchý a lehce nakouřený, s temně mahagonovou barvou a výraznou vůní sladkých rozinek, doutníkového tabáku, medu a vanilky. V hřejivé chuti převládá grilované tropické ovoce a kandované vlašské ořechy s příjemně kořeněným, dlouhým závěrem.

Kakadu

Vyrábí se z blendu až pětiletých rumů, přezrálých banánů z lokálních plantáží a karamelu. Díky jemnému banánovému aromatu se hodí k vylepšení již známých rumových drinků, skvělý je ale i samotný, na ledu nebo ke kávě.

A.H. Riise Port Cask

Limitovaná edice rumu z Panenských ostrovů s bohatou ovocnou chutí s tóny pomerančů, manga a vanilky, ale i stopami kakaa a karamelu. Barvu má světle mahagonovou se zlatými odlesky. Rum dozrával v sudech po portském vínu. Závěr je proto jemně sametový, dlouhý a sladký.

A.H. Riise XO Ambre d'OR Reserve

Exkluzivní směs pro všechny, kteří upřednostňují jemný, sladký a charakteristický zážitek. Lahodné spojení francouzského vinného umění a mistrovského zrání rumu. Jeho světle zlatá až jantarová barva Vás očaruje. Ucítíte vůni podobající se rozkvetlé louce, vanilce, máslového karamelu a citronu. To vše doplňuje aroma a chuť sušených meruněk.

A.H. Riise Non Plus Ultra La Galante

Edice La Galante vznikla z těch nejlepších rumů Západní Indie a Střední Ameriky. Každý sud byl pečlivě vybrán, aby pomohl stvořit blend, jež zachycuje duch a krásu ostrovů Antil a Baham. Název odkazuje na loď Kryštofa Kolumba zvanou Santa Maria La Galante, se kterou se Kolumbus plavil, když objevil ostrov St. Croix neboli Santa Cruz, který je součástí Západní Indie.

Rum je komplexní, plný a jemný s kořeněnými tóny pomeranče, krémové vanilky a citronu s jemnými náznaky dubových sudů.

Aroma: svůdná vůně pomerančů, karamelu, crème brûlée a vanilky, které doplňují tóny mahagonu a aromatického dřeva Bay Rum, které na ostrovech Západní Indie roste divoce.

Chuť: komplexní, plná a hladce kořenitá s nádechem pomeranče, krémové vanilky a citronu s tóny z dubových sudů té nejvyšší kvality.

Závěr: bohatý a krémový, postupně odeznívající v dlouhé dochuti.

Whiskey

Woodford Reserve

Vzniká ze směsi kukuřice, žita a ječmene, přičemž podíl žita je vyšší (18 %). Pro fermentaci se místo ocelových tanků používají menší dřevěné kádě z cypřišového dřeva, které spolu s vyšším obsahem žita dodávají silnou kořenitost. Whiskey zraje v nových, ručně vyrobených a vypálených sudech z amerického bílého dubu, které se ukládají do malých kamenných skladů. Woodford Reserve v sudech zraje minimálně 6 let. Vůně je vanilková snoubící se se svěžím ovocem, mátou, sladkým kakaem a nádechem černého pepře. Chuť je jemná, zakulacená, s tóny máty, tabáku, kůže, ovoce, karamelu a koření. Závěr je měkký a hladký, jemně kořeněný.

Stará Myslivecká Selection

Originální žitná whisky zraje celkem 7 let v dubových sudech hluboko v prostějovském sklepení, pět metrů pod zemí, kde přijímá za svůj příběh nejstarší evropské palírny. Meděná barva a vůně s nádechem čerstvě posečených žitných klasů. Po prvním doušku ucítíte plnou chuť s tóny vanilky a sladký závěr s dozvukem žita.